Nedávný výprodej Amazonu posouvá tržní kapitalizaci pod 1 bilion dolarů

Růst HDP Singapuru ve 3. čtvrtletí dosáhl 1,1 %

V průběhu srpna se inflace měřená indexem spotřebitelských cen v Singapuru mírně snížila. Podle údajů se na zpomalení inflace podílely především ceny potravin a služeb. Vysoké ceny pohonných hmot zároveň znamenaly malou změnu v srpnovém ukazateli CPI.

Srpnový údaj CPI vykazuje nárůst o 4 %, zatímco údaje z minulého měsíce ukázaly zvýšení o 4,1 %. Při porovnání srpnového CPI s červencovým tak vznikl rozdíl -0,1 %.

Pokud se vyloučí volatilní položky, jako jsou náklady na soukromou dopravu, ubytování a podobné položky, znamená to zvýšení jádrové inflace CPI o 3,40 %. To je opět pod očekávanou hodnotou 3,50 % a červencovou hodnotou 3,8 %.

Celkově údaje ze Singapuru ukazují, že inflace zpomaluje, ale její tempo není tak rychlé, jak by mělo být.

Problémy v globálním dodavatelském řetězci vedly ke změkčení údajů o inflaci

Nedávný údaj o měkké inflaci je způsoben především problémy dodavatelského řetězce po celém světě. To vedlo ke snížení nákladů na dovoz spotřebního a potravinářského zboží.

Zároveň se zvýšily náklady na dovoz ropných produktů, což je dáno především globálními cenami ropy. Mezitím stále působí hlavní faktory, které zvyšují inflaci v Singapuru, jako jsou rostoucí nájemné a náklady na pracovní sílu.

Podle MAS bude jádrová inflace v nadcházejících měsících nadále zpomalovat. Dodali také, že singapurský trh práce už není tak napjatý jako dříve. Podobně se v poslední době snížily i dovozní ceny, což rovněž přispívá ke zmírnění inflace.

Prognóza MAS ukazuje, že v roce 2023 se bude inflace měřená indexem spotřebitelských cen pohybovat kolem 4,5-5,5 %, což je více než nedávná hodnota 4,0 %. Pokud tedy budeme mít tuto prognózu na paměti, znamená to, že inflace během zbytku roku 2023 pravděpodobně vyskočí výše.

Údaje o inflaci přicházející ze Singapuru ukazují, že ekonomika se zlepšuje. Stejně tak se prudké zpomalení ekonomiky ostrovního státu pomalu mění v růst.

Autor

  • Sandra Summers

    Sandra je naší nejnovější posilou v týmu profesionálních obchodníků na onlineobchodovani.cz. Sandra, která se již 6 let zabývá obchodováním, kryptoměnami, blockchainem a arbitrážními příležitostmi, je klíčem k tomu, aby naše uživatele informovala o nejnovějších inovacích a trendech, což jistě každému pomůže udělat to nejlepší rozhodnutí ve světě tradingu. Když se zrovna hluboce neponořuje do čísel, baví ji horolezectví a dlouhé procházky po Praze, kde žije.

Přejít nahoru
Přejít na začátek